fredag 31. juli 2015

OT: ME TIME-Viktig for Livskvaliteten!

Eg er Kronisk Smertepasient med sterke smerter 24/7 
og har nå vært det i hele 14 år - har de 10 siste årene gått på Morfin daglig, NOE som gjør at eg kan ha en tilnærmet "vanlig" hverdag, dvs slik som MIN hverdag har blitt etter en alvorlig feil og komplikasjoner etter flere operasjoner 
i forbindelse med mage, galle og lever. 

Det å måtte "leve" på Morfin er som om, 
ja, skal prøve å forklare: 

Se for deg en skisse av en kropp, fjern f.eks en firkant midt på kroppen, bruk om nødvendig et viskelær-da mangler det noe vesentlig ikkje sant? Tenkt deg da at du er nødt for 
å leve med smertelinding for å bli hel, jo lengre du bruker denne type medisin jo helere vil kroppen til slutt bli. Kroppen vendes til å ha mer moderate smerter, og du KAN leve godt med dette :) Du kan også øke dosene dine for å gjøre firkanten du fjernet enda klarere, MEN faren da er at en tilsvarende del vil bli svakere i hodet ditt- DA må du velge; Skal du være så og si smertefri og heller fraværende i hodet, eller skal du kjenne noe smerte som du kan leve med 
og heller være klar i hodet? 

Ja, eg valgte selvfølgelig den siste, eg har trossalt 
mann og barn å ta hensyn til :) 
MEN, for at et slik "ordning" skal fungere må eg leve mest mulig etter mine egne primisser, dvs at eg etter GOD "trening" på å være syk har funnet ut at ME-TIME er helt nødvendig for å i det hele tatt klare å fungere for en brukbar hverdag. Det er en konstant treningsøkt å få ting til å fungere!

Men herregud, du blir jo narkoman og avhengig etter hvert? Ja slike argument får høre ofte, eller, EG har sluttet å høre etter! Ja selvfølgelig blir man avhengig, det blir du etter bare noen måneder, men HVA er alternativet? Ja akkurat, nemlig-det er nesten et valg som blir tatt FOR deg, for du kan ikkje bare bestemme deg for dette helt alene! 

På et slik tidspunkt hvor det er NØDVENDIG å sette i gang en slik behandlig, ja da har du allerede prøvd det meste: Flere typer annen smertelinding, operasjoner, smerteterapi, smertepsykologer m.m Det er som regel en anestesilege som tar avgjørelsen og lar deg prøve, når du så etter en tid kjenner at DETTE funker, ja da vil du garanter ikkje gå tilbake til skrikende fosterstilling i ei sykehuseseng.....? 

Det ER vanskelig å behandle sterke smerte som er forårsakt av en feil, noe som er fjernet og borte for alltid.....er det rart at leger klør seg i hodet til tider?

Alfa og Omega for å få dette til å fungere optimalt er at DU har en Fastlege og et system rundt deg som følger med 
og passer på! En Glipp KAN være fatal! Man MÅ være streng med seg selv, hele tiden prøve noen annet først FØR man bare "fyller på" med mer Morfin.

Der kommer KJEMPEBRA opplegg fra Smertespykologen inn! Lærte mye av de og små triks KAN hjelpe deg noen timer, bare det å PUSTE riktig kan hjelpe deg.
Det å koble av er en bra ting å kunne, plassere seg i en "Boble" er MAGISK, men det krever litt disiplin 
og ikkje minst RO! 

Det finnes CD`er og nå sikkert App`er som du plugger 
i ørene mens du sitter godt eller ligger behagelig i senga, 
en psykolog snakker deg f.eks "Ned og opp en trapp" og du blir omtrent hypnotisk og du kjenner smertene bare som noe "der borte". Ja eg brukte dette veldig aktivt da eg gikk gravid med Jr for å kunne bruke lavere dose morfin-
Det er faktisk helt magisk! 


Det første smertespykologen spurte meg om var: 
"Har du en Hobby?" Da eg fortalte at eg både strikket og tegnet sa han:"Da er vi allerede GODT på vei til å lykkes!"

Jammen hadde han helt riktig og det er ikkje tull at strikking ER terapi! Hvis du klarer skape deg en time med "Boble" eller Me-Time i løpet av dagen skal eg LOVE deg at batteriene dine på mange måter vil fylles og du vil kjenne at evn smertene vil avta fordi du 
stagnere dem bort et øyeblikk :) 

Hvis du klarer å kombindere ME TIME med et kontrollert inntak av smertelinding VIL kunne oppnå en veldig BRA Livskvalitet selv om utgangspuktet var begredelig! Det trengs bare trening og selvkontroll + hjelp fra en dyktig lege! 
Det anbefales på alle måter, ja i steden for å bare gi seg over 100% til medisinen.

Har sett mange tilfeller hvor du helt klart ser at det medisinen som regjerer og eg skjønner jo at personen ikkje har noe liv på den måten- i mange tilfeller er også dette personer som lever på "lånt tid" og det er i dette tilfellet ikkje de eg mener. Eg mener de personen som er "dømt" til å leve et langt liv med sterke smerter, derfor er det en skandale at de lokale Smerteklinikkene ikkje får den støtten og "hjelpen" de trenger for å behandle enda flere smertepasienter. 
Er sikker på at mange smertepasienter kunne ha hatt det mye bedre. Eg har nok bare være veldig heldig samtidig som eg var veldig innstilt på at DETTE skulle eg klare fordi eg har såååå mye å leve for :) 

Merkelig nok kan eg si at smerten min har lært meg å sette pris på livet og nyte det fult ut <3 


I tillegg så er det å kunne KOSE seg veldig viktig! Ja ikkje bare på lørdagen i form av snop, men finne noe man liker 
å gjøre f.eks og GJØR det litt HVER dag! 
Gjerne sammen med noen :) 

Lær først å se det postive så kan du heller vurdere det negative til slutt!
For som man vet så går det som oftes BRA til slutt, 
ikkje sant?

Regel Nr 1 som Smertepasient er:
Smerten er DIN og BARE din!
Vær derfor EGO i forhold til egen smerte for det vil
ALLTID være noen som har det verre 
og det er ikkje de du skal tenke på :) 
Alle oppfatter smerte forskjellig og din smerte er DIN oppfattelse, de rundt deg er bare nødt 
å akseptere det uansett!

Nå syns eg virkelig du skal KOSE deg
og NYTE denne FLOTTE fredagen! 
Det skal nemligen eg :) DEL gjerne med venner du vet sliter med smerter :) 


Go`klem fra Livsnyteren Vibbedille :) 

3 kommentarer:

Fjordheim sa...

Er imponert over at du på tross av så mye smerter
klarer å være så positiv som du er Men
alternativet er jo heller ikke noe bedre.
Flott at du har funnet din måte å fungere på som
passer deg og din familie.
Ja det er viktig å kose seg
Så ha ei god helg med masse kos :)

Unknown sa...

Takk for flott innlegg ! Du er fantastisk positiv tross alt ! Eg lærde masse av dette innlegget ditt, lever sjøl med kroniske smerter.

Ha ei flott helg, kos deg i kroken din og sammen med dine ! Klem

amo sin blogg sa...

Flott innlegg.
Takk for at du deler.
Dette vil eg vise til ei venninne som lever med kroniske smerter.

God helg.