mandag 16. mai 2016

Å være en lovlig, men ikkje akseptert narkoman

Bildet er lånt fra Google

Ja eg er narkoman, kanskje er du det også?
Ja en såkalt LOVLIG en, men alikevel slettes ikkje
en aksepter en-I noen fora....


Hvor mangen ganger har DU hørt;
"Skal du ikkje snart slutte med de tablettene?"
"Ja du vil jo til slutt bli narkomane!"

BOMBE! Hvis du bruker sterke vanedannende medisin, ja så er du "avhenging" etter en liten måned og du vil kjenne det GODT om du bare kutter de ut! Det er derfor sterke medisiner, ja som f.eks Morfin både trappes OPP og det trappes NED om du skal slutte. Man kan faktisk DØ om man bare kutter de ut! Prøv å forklar dette for "Døve" ører
og vedkomne har ALLTID en de kjenner som bare gjorde sånn og sånn og DET gikk helt fint....Det er da eg spør om det var Ibux vedkomne "gikk på"...

SMERTER er en veldig kompleks sak og alle oppfatter ulike smerter forskjellig og ALLE har sin egen smerteterskel.


Smertefølelsen er subjektiv, det vil si at samme utløsende årsak kan gi varierende grad av smerte hos forskjellige individer.

Smerteopplevelsen avhenger ikke bare av den smerteutløsende årsak, men også av egenskaper ved personen som oppfatter smerten. På denne måten blir smerteopplevelsen et resultat av det som utløser smerten, psykiske faktorer, sosiale faktorer, tidligere opplevelser og eksistensielle faktorer.

Kroppen har egne hemmingsmekanismer som brukes til å dempe innkommende smerteimpulser. Andre systemer forsterker smerten i visse situasjoner. Alle disse systemene er påvirkelige av psykiske faktorer. Ettersom smerteopplevelsen er så sammensatt, er det ikke overraskende at den varierer så mye fra person til person, og hos samme person avhengig av tid, sted og situasjon.

Kilde: NHI.no
La meg forsøke å forklare MIN form for smerte;

Det røde feltet er hvor min smerte "sitter", samme skravering gjelder bak på ryggen. Det er som en stor skuff som eg bare har lyst å trekke ut og erstatte med en ny!

Til daglig tar eg 3 faste "coctailer" med diverse
medisin inkl Morfin Depo
Utenom dette kan eg fylle på med Morfin kapsler for
å ikkje tillate at smertene trenger gjennom

Når eg tar disse dosene fylles det røde feltet opp
og smertene reduseres med ca 80%, noe eg selv har valgt. Eg kan få 100% smertelindring, men det vil eg ikkje for eg er redd eg skal bli døsig av det. Ja at medisinen rett og slett skal "Gå til Hodet" på meg. Ja eg er redd for å bli, eller oppfattes som ruset om du skjønner, men dette kan du fint styre om du har vært i gamet en stund.

Ca 15 min etter at dosen er svelget føler eg at kroppen er hel og at den er "på plass"Hvis du derimot IKKJE har smerter og tar samme dose ja da blir bildet et HELT annet!
Det er DA du oppfatter rusen og du kunne like gjerne har drukket ei flaske med Vodka eller 2....Skjønner?
Da singler det skikkelig i topplokket kan du si!

Da beveger du deg ut på en FARLIG ferd og du vil til slutt bare ha MER og MER!


Som kronisk smertepasient er du NØDT til å lytte til ERFARNE leger og ikkje minst Smertelegen din!
De VET faktisk hva de driver med, men selvfølgelig er din egen oppfattelse også veldig viktig!
Ha en GOD komunikasjon med det Teamet du er blitt tildelt!

Har opplevd mange vanskelig situasjoner på diverse sykehus hvor pasienter går til andre pasienter og prøver å KJØPE medisin! Har selv blitt spurt, eg husker eg ble LIVREDD
og eg gikk til vaktstuen med problemet og det ble en heidundrande oppvask kan du si! Ikkje for min del, men for den som prøvde å kjøpe....Har aldri vært så redd før!

Har også opplevd at pasienter er "farlig" avhengig av medisinen sin og de snor seg rundt for å bare få mer.
Det er så tragisk og trist! Selvfølgelig har nok pasienten smerter, men det er en farlig sti å gå når man bare fyller på...

Min lege er flink til å omrokkere på dosene av de forskjellige typene eg tar, da blir kroppen på en måte lurt til å tro at den får mer, men eg føler meg like fin i toppen.
Eg får litt panikk når eg kjenner det suser i hodet
og det er eg glad for.

Har også flere ganger opplevd å ikkje bli tatt seriøst når det kommer til smerter, og det er en UHOLDBAR situasjon
å være i! Det er da eg er OVERLYKKELIG for å ha en skikkelig god Smertelege, noe eg forøvrig syns at ALLE smertepasienter bør ha! De bør absolutt ha et skikkelig Team rundt seg, men alt står vel og faller på tildelte midler+
at samfunnet ellers krever veldig ofte at du faktisk bare må "Ta deg sammen"....Det er jammen en vanskelig situasjon det å være Kronisk Smertepasient....Selv havnet eg her pga av at en kirurg gjorde en FATAL feil under en operasjon....

Det er jammen ikkje rart at man MÅ være oppgående
og ganske Frisk for å takle det å være syk, spesielt langtidssyke eller kronikere er vel de som egentlig sliter mest...Det er også disse pasientene som oftes
kommer lengst bak i køen...

Man må rett og slett være SUPERSTERKE når man egentlig bare har lyst å legge seg ned å bli tatt vare på!Eg er gjerne en narkoman, men slettes INGEN
PilleMISbruker som mange antar......
Tenk deg om FØR sier det du tenker inni deg...
Du kan ødelegge et veldig sterkt menneske
med det du har lyst å si!

Go`klem fra Vibbedille som er en KroniskSmerte-Pasient


6 kommentarer:

Håndarbeidsfrua sa...

Livet er ikke for pyser.
Men har lurt litt over tid og velger nå å spørre siden du tar opp dette.
Morfin, hvordan er forholdet til biltilsynet og førerkortet ditt?
Kjente jeg fikk lettere panikk da nye regler kom i fjor. Går på Norspan plaster som er en syntetisk laget morfin og den står pent og pyntelig på den røde listen. Har ikke fått problemer med å hente ut og ei heller noe skriv fra ett eller annet statlig kontor ennå. Heter seg at har du brukt denne dosen lenge er det ok, men starter du på den nå ryker førerkortet. Burde trappet opp vår og høst, men tør ikke være uten førerkort. Vært stille på dette en stund nå, men det lurer i bakhodet.
Ønsker deg en fi 17. mai feiring. Klem fra Liv

Vibbedille sa...

Du kan si det sånn at øker eg mengde mg i døgndosen nå må eg levere det inn, førerkortet altså. Det er derfor legen omrokkerer på medisinen i steden for.

MEN; eg kan ikkje ta en coctali og så sette meg i bilen. Eg lar det ALLTID gå miminum 4 t før eg evn gjør det + at eg går aldri ut alene om kvelden hvis eg må kjøre selv for eg må ta en ny coctail kl 20 og da blir det sent før eg kan kjøre hjem.....

Så eg lgger absolutt å vipper på grensen, men som du sier det er litt anderledes om du har brukt medisinen lenge eller er ny bruker. Eg har nå gått 11 år på de samme medisinene

Lisbeth sa...

Det er synd at du skal ha disse smertene dine, og at du er "avhengig" av medisin for å fungere. Det er også bta at du har en lege som fungerer, og som kan hjelpe deg.

Jeg trodde bilkjøring i forbindlse med sterke medisiner var strengt forbudt. Om man tar en Valium/sovetablett om kvelden, så kan det gjøre utslag på blodprøve dagen etterpå - og dermed gå ut over lappen.

Har du "papirer"på at du får lov til å kjøre bli, eller kan du risikere å bli tatt i en kontroll?

Vibbedille sa...

Eg har tillatelse til å kjøre bil på den døgndosen eg har nå, men kjører selvfølgelig med forbehold. Dvs at eg venter ALLTID minst 4 t før eg kjører etter morgen/kveld medisinen.

Men det er stor forskjell på en person som har tatt medisinen i mange år og en som er ny i "gamet". Men eg har fått beskjed at økes døgndosen min med f.eks 10 mg, ja da må legen ta inn sertifikatet mitt. Hvis eg IKKJE leverer det inn vil eg heller ikkje få ny resept av legen.

Takket være denne medisineringen har eg det veldig bra og fungerer tilstrekkelig i hverdagen :)

Anonym sa...

Det er litt merkelig og veldig trist at kroniske smerter og smertelindring er befengt med så mange fordommer og tabuer. For hvem ville bedt en diabetiker å slutte med insulinen sin? En hjertepasient å slutte med hjertemedisinen? Eller en kreftpasient å slutte med cellegift? Bare for å ta noen eksempler. Disse pasientene er like avhengig av sin medikasjon som en smertepasient for å fungere i hverdagen og for å overleve, det er forøvrig også like farlig å ta for stor dose medisin... Hurra for mer åpenhet rundt smerteproblematikk også, det trengs. Det er dessverre ikke slik at alle lidelser synes utenpå. Stå på, Vibeke. Det er jo et under at du har funnet en dose du kan fungere godt i hverdagen. Kos deg skikkelig i morgen selv om du kanskje får unngjelde på onsdag. Noen ganger er det verdt det. (Og det gjelder dere andre kronikere som også leser denne bloggen).
Stor klem fra en som er frisk både psykisk og fysisk. Merete

Vibbedille sa...

Kos deg masse du også Merete <3

Regner med at det blir en STOR dose ME TIME på onsdag ja, jammen godt det ikkje er noe kjøring til trening den dagen :)

Gleder meg til i morgen og skal virkelig gå inn for å gjennomføre den vanlige ruta :) Ja for me følger toget til fots på hele ruta for eg syns det er så flott å være på stadioen når toget kommer inn :) Blir en god trim det :)